Av. İsmail İlker TürkgülerAVUKATİLKER TÜRKGÜLERVİDEOLARAv. İsmail İlker Türkgüler0312 231 4400

ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASI NASIL AÇILIR?

Araç değer kaybı davası nasıl açılır?

Araç değer kaybı davası nasıl açılır?

Araç değer kaybı davası nasıl açılır sorusu bize en sık sorulardan biridir. Kaza yaparak hasar gören arabanın değeri hiç kaza yapmayan bir araca göre daha az olur. Trafik kazası nedeniyle araçta oluşan değer kaybı tazminatı davası en sık açılan dava türlerinden birisidir. Kazanın yol açtığı hasar nedeniyle aracınızda oluşan araç değer kaybını trafik kazasında kusurlu olan aracın sürücüsünden, aracın sahibinden ya da varsa aracı sigortalayan şirkettn talep edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Ekspertiz Raporu Şart mı?

Sorusunun cevabı ise şöyle verilebilir. Öncellikle araç değer kaybı davasının açılabilmesi için uğranılan zararın ne kadar olduğu ve ne olduğu tespit edilmelidir.

Bunun için ilgili Bakanlık tarafından lisansa sahip bir ekspertiz aracılığı ile eksper raporu alınır. Ve bu eksper raporu ile varsa aracın sigorta şirketine başvurulur. Aracın sigorta şirketinin belirlenen yasal süre içinde eksper raporunda hesaplanan araç değer kaybı miktarını ödemek için işlem başlatması gerekir.

Eğer bu talebe rağmen işlem başlatılmazsa ya da ödeme talebi reddedilir ise Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulur. Sigorta Tahkim Komisyonu, taraflar arasındaki sorunu çözmek için bir hakem atar. Hakem tekrar bir araç değer kaybı raporu hazırlayarak taraflara sunar. Bu raporun incelenmesi ve eksikleri var ise itiraz edilmesi için yasal bir süre tanımlanır. Ardından kazaya neden olan aracın sigorta şirketinin bu bedeli karşılaması sağlanır.

Eğer aracın sigorta şirketi yoksa?

Eksper raporu ile Ticaret Mahkemelerine başvurulur. Açılan bu davada kazaya neden olan aracın sürücüsü ve araç sahibi davalı olarak gösterilir. Mahkemenin kararına göre tarafların herhangi birisinden araç değer kaybının karşılığı tahsil edilir. Ticaret mahkemesinde davalı ile alacak talep etmek için illaki sigortasız araç olması gerekmez. Gerektiğinde sigortalı araçlarda da sigorta şirketi ile birlikte araç sahibi ve sürücüye karşı dava açılabilir.

Sigorta araç değer kaybının tamamını karşılar mı?

Sigorta şirketlerinin ödemesi gereken tazminat miktarı sigorta poliçesindeki limitin %15 i ile sınırlıdır. Bu nedenle sigorta limitini aşan meblağların sigorta şirketlerinden talep edilmesi red vekalet ücretine yol açabilir. Yani dava ettiğiniz tarafın da avukat masrafını siz ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu yüzden araç değer kaybı davalarının bir avukat tarafından takip edilmesi tavsiye edilir. Ayrıca avukat gerekli olan durumlarda mahkemenin alacağı bilirkişi raporlarına itiraz ederek davanın düzenli bir şekilde takip edilmesini de sağlayacaktır.

Araç değer kaybı davası nasıl açılır konusu hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

DEĞERLENDİR
TOPLAM 0 OY
PAYLAŞ
SORU SOR
Hızlı Cevaplar Etkin Çözümler
Av İlker TürkgülerAv. İsmail İlker Türkgüler
0312 231 4400